Impak aktiviti antropogen dan faktor yang berkaitan terhadap kualiti air sungai tropika,Sungai Pinang, Balik Pulau, Pulau Pinang. - Rosli, Nurul Ruhayu Mohd (2011)

(untitled)
Sungai Pinang bermula dari kawasan hutan simpan Bukit Laksamana dan Bukit Tiger. Ianya berfungsi membekalkan sumber air tawar kepada penduduk Balik Pulau, Pulau Pinang. Kebanyakan aktiviti antropogen seperti pertanian, domestik dan akuakultur tertumpu di sepanjang pinggir sungai ini.