Harmony search-based fuzzy clustering algorithms for image segmentation. - Alia, Osama Moh’d Radi (2011)
Algoritma-algoritma pengkelompokan kabur, yang tergolong di dalam kategori pembelajaran mesin tanpa selia, adalah di antara kaedah segmentasi imej yang paling berjaya. Namun demikian, terdapat dua isu utama yang membataskan keberkesanan kaedah ini: kepekaan terhadap pemilihan pusat kelompok permulaan dan ketidakpastian terhadap bilangan kelompok sebenar di dalam set data.