Engineering properties and microstructure of brickwork under aggressive environment. - Ibrahim, Mohd Haziman Wan (2011)
Kajian ini melaporkan pengaruh persekitaran agresif terhadap sifat-sifat mekanikal dan prestasi sistem batu-bata. Kajian ini melibatkan pengukuran ubahbentuk lembapan, kekuatan dan modulus keanjalan dinding batu-bata selapis yang telah dibina dengan bata tanah liat bakar dan kalsium silika menggunakan mortar gred (iii) dengan nisbah 1: 1: 6 (OPC: kapur: pasir). Selepas dibina, dinding-dinding batu-bata telah diawet dengan menggunakan plastik “polythene” selama 14 hari dalam bilik kawalan suhu 20±5ºC dan lembapan 80±5%.