Effect of pro-degradant additive on behaviour and kinetic degradation of polypropylene film. - Islam, Noor Zalikha Mohamed (2011)
Percubaan ini bertujuan untuk menghasilkan bahan plastik yang degradasi terhadap persekitaran dan berkos rendah bagi mengatasi masalah limpahan sampah dengan memperkenalkan plastik oxo-degradasi. Tujuan kajian ini untuk meneliti perubahan oxo-degradasi filem berdasarkan sifat mekanikal dan terma di bawah pengaruh aditif pro-degradasi (PDA) dengan mendedahkan filem terhadap kepelbagaian penenuaan. Campuran polipropilena (PP) dan PDA dengan pelbagai nisbah berat dari 1 hingga 5 peratus disediakan.