Development of medical social work practice in Malaysia: A historical perspective. - Lee, Elsie Lee @ Pek Neo (2011)
Kajian ini menggunakan rekabentuk kualitatif dan strategi induktif untuk mengumpul data menerusi pita rakaman temubual dengan 15 responden yang pernah atau sedang memegang jawatan pekerja sosial perubatan. Kerangka analisis ini adalah berdasarkan kepada empat bahagian, iaitu praktis kerja sosial perubatan, konteks organisasinya, pendidikan kerja sosial serta pendirian profesional, menjangkaui tiga jangka masa yang berbeza, iaitu 1950-1969, 1970-1989 dan 1990- 2010.