Perbandingan Morfologi Dan Kepelbagaian Genetik Varian-Varian Padi (Oryza Sativa Complex) Jelapang Padi Pulau Pinang - Hussain, Zainudin PMD (2010)
Kepelbagaian varian padi angin boleh ditemui dalam petak sawah yang mengamalkan kaedah tabur terus. Kebanyakan varian padi angin seiras dengan varieti komersial menyebabkan ianya sukar dikawal. Satu persampelan telah dijalankan di empat lokasi jelapang padi Pulau Pinang untuk kajian perbandingan morfologi dan genotip varian padi angin. Kajian ini bertujuan membuat perbandingan 17 ciri morpho metrik yang dikenalpasti serta perbandingan DNA antara varian dan varieti komersial.