Tuan Guru Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Bin Haji Nik Mat: Ulama, Ahli Politik Dan Pentadbir 1967-2004 - Ahmad, Wan Hasni Wan (2011)

(untitled)
Tesis ini memfokuskan kepada peranan yang dimainkan oleh Tuan Guru Dato’ Hj. Nik Abdul Aziz bin Hj. Nik Mat, seorang tokoh agama, pentadbir dan ahli politik di negeri Kelantan. Kerjaya politik Tuan Guru bermula apabila beliau memenangi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Pengkalan Chepa, pada tahun 1967 di atas tiket PAS. Pada ketika itu Kelantan dikuasai oleh parti Barisan Nasional. Beliau bersama pemimpin PAS yang lain telah berusaha untuk menawan Kelantan daripada parti Barisan Nasional.