Kulat Patogenik Terhadap Pokok Andrographi Paniculata(Hempedu Bumi) Dan Kesan Penyakit Terhadap Pengeluaran Hasil - Kub, Tuan Noorkorina Tuan (2010)
Andrographis paniculata merupakan pokok dari famili Acanthaceae yang biasa digunakan bagi merawat penyakit hati, disentri, demam dan sinusitis. Ia juga mempunyai aktiviti anti-inflamasi, immunosupresif dan berpotensi bagi merawat penyakit darah tinggi dan kencing manis. Penyakit berkaitan pokok ini tidak banyak dikaji kerana hasilnya dituai dari hutan atau ditanam pada skala kecil. Memandangkan potensinya sebagai ubatan herba, pokok ini telah ditanam secara besar-besaran.