Pigmen Merah Semula Jadi Dengan Aktiviti Antibakteria Daripada Pencilan Bakteria Marin Tempatan, Serratia Marcescens USM84 - Nazari, Teh Faridah (2012)

(untitled)
Alam marin telah terbukti menyimpan pelbagai khazanah yang tidak ternilai harganya. Terdapat banyak kajian ke atas sumber marintelah dilakukan sehinggaakhirnyaberjaya diaplikasikan. Justeru itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji dan mempertingkatkan pertumbuhan dan penghasilan sebatian antibakteria daripada pencilan terpilih USM84. Keputusan yang diperolehi menunjukkan pencilan USM84 mempunyai aktiviti antibakteria berspektrum luas ke atas bakteria Gram positif dan negatif. Sebanyak 22.73% daripada mikrob yang diuji memberikan keputusan zon perencatan yang terbaik iaitu melebihi 12.0 mm diikuti perencatan zon sederhana iaitu antara 7.0 mm sehingga 12.0 mm sebanyak 31.82% daripada 22 mikroorganisma ujian.