Kesan Resin Pemelekat Terhadap Sifat-Sifat Perekat Untuk Getah Asli Terepoksida - Putra, Syed Zhafer Firdaus Syed (2011)

(untitled)
Kesan penambahan resin petro dan gam rosin serta pencampuran resin petro/resin CI dan gam rosin/resin CI terhadap sifat-sifat rekatan perekat berasaskan getah asli terepoksida (ENR) 25 dan 50 telah dikaji. Kesan penambahan resin petro dan gam rosin serta pencampuran resin petro/resin CI dan gam rosin/resin CI terhadap sifat-sifat rekatan perekat berasaskan SMR L turut dikaji sebagai perbandingan dengan ENR. Kesan ketebalan litupan dan masa mastikasi terhadap sifat-sifat rekatan perekat juga dikaji. Didapati, kekuatan lekatan perekat berasaskan ENR meningkat dengan peningkatan kepekatan resin petro dan gam rosin.