Amalan Kepimpinan, Kepercayaan Kepada Pemimpin Dan Keberkesanan Kepimpinan Syarikat Perkilangan Besar Di Indonesia - Suliestiaty, Sri (2012)

(untitled)
Permasalahan kajian ini adalah ketidakberkesanan kepimpinan (ketidakpuasan dan ketidakmotivasian pekerja) berdasarkan kepelbagaian amalan kepimpinan dalam organisasi perniagaan di Indonesia yang membawa kesan ke atas kepercayaan kepada pemimpin dan keberkesanan kepimpinan, dan kepercayaan kepada pemimpin yang membawa kesan ke atas keberkesanan kepimpinan. Matlamat kajian empirik ini adalah untuk mengenal pasti hubungan amalan kepimpinan, kepercayaan kepada pemimpin dan keberkesanan kepimpinan dan menguji sama pemilikan organisasi, hubungan keluarga di antara pemimpin dan pekerja, dan struktur organisasi (hierarki organisasi, pemusatan, dan pengkhususan) menjadi penyederhana di antara amalan kepimpinan dan kepercayaan kepada pemimpin.