Kajian keatas kelembapan kalangan pegawai sains memohon geran penyelidikan serta menjalankan penyelidikan sendiri - Aman, Nik Zahari Nik; Othman, Halim (2002)
Bidang penyelidikan adalah penting untuk mencapai kemajuan terutama aspek pengeluaran barangan dan perkhidmatan kebanyakan penyelidik berkomunikasi dan bertukar pengetahuan melalui penulisan dan pembentangan hasil penyelidikan.Di kalangan profesyen Pegawai Sains tidak ramai yang menghasilkan penyelidikan sendiri dan sebagai penyelidik utama dalam penyelidikan berasaskan perubatan. Kajian melalui soal selidik keatas sebilangan besar kumpulan Pegawai Sains, Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia menunjukkan mereka masih kurang berupaya menjalankan penyelidikan sendiri (81.8%) dan mereka mengesyorkan supaya di adakan kursus dan latihan yang khusus kepada mereka (100%). Cadangan juga di terima agar kajian semula bentuk insentif terutama mengambil kira peluang kenaikan pangkat kepada mereka yang aktif menjalankan penyelidikan serta mengkaji untuk pemberian cuti kerana menjalankan penyelidikan juga perlu di pertimbangkan secara serious oleh badan yang bertanggungjawab agar aktiviti penyelidikan dapat di majukan untuk pembangunan negara.