Pembentukan Model Alternatif Untuk Model Penjanaan Perjalanan Malaysia Bagi Guna Tanah Perumahan, Institusi, Pendidikan Dan Komersial - Shafie, Shafida Azwina Mohd. (2011)
Manual Penjanaan Perjalanan Malaysia (MPPM) merupakan dokumen penting yang membantu perancang pengangkutan meramal penarikan dan pengeluaran perjalanan dari sesebuah guna tanah. Ramalan ini penting dalam penilaian penjanaan perjalanan daripada suatu cadangan pembangunan ke atas jaringan jalan raya sedia ada. Oleh itu kajian ini ingin mengesahkan ketepatan model penjanaan perjalanan sedia ada yang diterbitkan dalam MPPM. Di samping itu model alternatif yang berpotensi untuk diguna pakai dinilai. Perbezaan ramalan penjanaan perjalanan model alternatif cadangan berbanding model MPPM dianalisis.