Kajian pemakanan di kalangan orang dewasa aktif (pasukan bola jaring kada) - Abdullah, Mohamed Rusli; Muda, Wan A. Manan Wan; Daud, Wan Nudri Wan (2001)
Kajian ini dijalankan ke atas 14 ahH pasukan bola jaring KADA, pada 28 September 2000. Kajian ini meliputi pengukuran ciri-ciri fizikal ujian biokimia darah dan soal selidek amalan pemakanan. Ujian darah peserta, walaubagaimanapun telah diulang sekali Iagi pada 11 Disember 2000 untuk tujuan pengesahan. Kesemua peserta yang dipilih juga adalah sihat tubuh badan iaitu tidak mempunyai sejarah penyakit yang kronik. Kajian ini bertujuan untuk melihat taraf pemakanan dan kesihatan di kalangan orang dewasa aktif. Ia merupakan salah satu daripada siri kajian biayaan Kementerian Sains Teknologi dan Alam Sekitar, melalui peruntukan geran lRPA jangka pendek USM. Hasil yang dikaji ke atas subjek (tidak termasuk soal-selidek) dilapurkan dalam jadual I hingga 12. Adalah diharapkan kesimpulan yang diperolehi daripada kajian ini dan cadangan yang diutarakan dinilai dengan hati yang terbuka oleh semua pihak.