Budaya Politik Melayu Di Semenanjung Malaysia Pasca 1990-An: Asal Usul, Kesinambungan Dan Perubahan - Zainuddin, Ruslan (2011)

(untitled)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji asal usul, kesinambungan dan perubahan dalam budaya politik Melayu di Semenanjung Malaysia pasca 1990-an sebagai fokus kajian. Tesis ini cuba meneliti perkaitan di antara kelas menengah Melayu yang dihasilkan melalui pelbagai program yang dilaksanakan menerusi Dasar Ekonomi Baru (DEB) sejak 1970-an, dengan perubahan politik yang berlaku dalam masyarakat Melayu kini. Metodologi yang digunakan ialah melalui kaedah perpustakaan dan temubual. Data kajian ini dianalisis secara kualitatif. Pendekatan kajian bersifat analisis deskriptif dan interpretasi kritikal, terutamanya dalam meneliti data-data yang ada hubungan dengan latar belakang perubahan masyarakat.