Pengaruh Adukan Dan Kepekatan Partikel Silikon Karbida Sebagai Penguat Terhadap Kelakuan Salutan Komposit Matriks Nikel - Badarulzaman, Nur Azam (2010)
Di dalam penyelidikan ini, salutan komposit matriks nikel (Ni) yang diperkuat dengan partikel silikon karbida (SiC) telah diendapkan ke atas substrat keluli lembut secara sadur elektrik. Penyelidikan ini dijalankan dalam tiga peringkat kajian: Peringkat I, Peringkat II dan Peringkat III. Peringkat I melibatkan pengelektroendapan nikel tulen menerusi elektrolit Watts pada suhu 21-22°C dan julat ketumpatan arus daripada 10 mA/cm2 kepada 50 mA/cm2. Dengan menggunakan ketumpatan arus 30 mA/cm2 salutan nikel tulen yang paling keras iaitu 293 Hv terhasil. Ketumpatan arus ini digunakan pada kedua-dua peringkat ujikaji.