Ke Arah Mengurangkan Kemalangan Maut Di Jalan Scotland, Pulau Pinang: Satu Kajian Persepsi Pengguna Jalan Raya - Manan, Nordin (2010)
Kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji punca mengapa dan kenapa kemalangan sering berlaku di Jalan Scotland, Pulau Pinang terutamanya kemalangan maut. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mencari kaedah dan cara yang sesuai bagi mengurangkan kemalangan di Jalan Scotland berdasarkan perspektif kejuruteraan. Metodologi kajian yang digunakan dalam kajian ini adalah bancian secara soal selidik ke atas 300 orang responden yang pernah terlibat, menyaksikan atau mengetahui tentang kemalangan di lokasi kajian dari 1 Jun 2004 hingga 30 Jun 2005.