Persepsi Dan Amalan Budaya Keselamatan Di Dalam Industri Pembinaan - Tukiman, Idayati (2010)

(untitled)
Industri pembinaan didapati mempunyai kadar kemalangan yang tinggi. Ini berpunca dari amalan budaya keselamatan di dalam sesebuah organisasi tersebut. Kajian ini telah dijalankan bagi mengenalpasti tahap pemahaman budaya keselamatan responden, mengenalpasti dimensi-dimensi budaya keselamatan yang mempengaruhi tahap keselamatan di dalam sesebuah firma pembinaan, serta mengenalpasti punca kemalangan samada oleh pihak pekerja atau pihak pengurusan. Kajian ini telah menggunakan model Kembalikan oleh Bandura. Soalseldik mengandungi 38 soalan telah diguna untuk mendapatkan persepsi responden terhadap 5 dimensi budaya keselamatan, Pengurusan, Sistem Keselamatan, Risiko, Tekanan Kerja dan Kompetensi.