Komposit Poliester Tak Tepu Dipenguat Gentian Kenaf Dan Nano Zarah (Montmorilonit) - Ismail, Nor Azlina (2010)

(untitled)
Usaha untuk memperbaiki sifat-sifat komposit termoset terisi pengisi lignoselulosik telah dilakukan dalam kajian ini dengan menambah pengisi nano montmorillonite (MMT-UTR) tidak terawat dan terawat. MMT-UTR telah diubahsuai dengan menggunakan setil trimetil ammonium bromida (CTAB) dan malik anhidrida (MAH). Pertambahan pengisi kenaf telah menambah baik sifat-sifat komposit yang dihasilkan. Peningkatan yang optimum telah dicapai sehingga pada penambahan 50% pengisi kenaf. Analisis gravimetri terma menunjukkan bahawa sifat-sifat terma komposit terisi MMT telah meningkat berbanding polimer tulen.