Mengkaji Pelaksanaan Sistem Penyampaian Perumahan Bina Kemudian Jual Oleh Pemaju Perumahan : Kajian Kes Sebuah Pemaju Swasta Di Pulau Pinang - Noordin, Noorsharijan (2010)

(untitled)
Konsep jual kemudian bina dalam sistem penyampaian perumahan telah diamalkan oleh para pemaju di Malaysia sejak negara mencapai kemerdekaan. Walaupun konsep ini telah mendatangkan kemajuan ekonomi kepada negara, namun timbul masalah seperti projek terbengkalai yang menyebabkan para pembeli terpaksa menanggung beban hutang dengan membayar pinjaman perumahan setiap bulan tanpa memperoleh rumah yang dibeli. Untuk mengatasi masalah ini, kerajaan telah mengambil inisiatif dengan memperkenalkan konsep bina kemudian jual sebagai konsep alternatif.