Kesan Penglitupan Kuratif Ke Atas Sifat-Sifat Tensil Filem Lateks Getah Asli - Harahap, Hamidah (2010)

(untitled)
Kajian dijalankan dengan menggunakan kaedah penglitupan kuratif untuk menghasilkan filem lateks yang tersambung silang. Melalui kaedah ini filem tersambung silang disediakan dengan merendam filem tersebut di dalam takungan kuratif dan diikuti dengan pengeringan. Sebatian lateks GA disediakan berasingan dengan bahan-bahan dispersi kuratif. Sebatian lateks GA hanya dicampur dengan anti oksidan sahaja dan filem yang terhasil dengan kaedah pencelupan berkoagulan kering kemudian direndam ke dalam sebatian kuratif untuk proses sambung silang. Kesan parameter rendaman (masa dan suhu) serta parameter pengeringan (masa dan suhu) terhadap sifat-sifat filem yang terhasil telah dikaji.