Konsep Al-Ta‘Jil Dan Al-Ta’khir Dan Kefahaman Tentang Amalannya Dalam Ibadah Solat Di George Town Pulau Pinang - Hassan, Nazrul (2011)

(untitled)
Ibadah solat fardu (al-maktubah) mempunyai kedudukan yang sangat tinggi dan mulia pada sisi Allah s.w.t. Berdasarkan kedudukan ini, syarak mewajibkan umat Islam melaksanakan ibadah ini sebanyak lima waktu pada setiap hari secara berjemaah ataupun bersendirian. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji konsep menyegerakan (al-ta‘jil) dan melewatkan (al-ta’khir) dalam ibadah solat fardu dan kaedah-kaedahnya yang terkandung dalamnya bagi mengenal pasti secara umum kaedah (al-ta‘jil) dan (al-ta’khir) dari perspektif pelbagai mazhab.