Tasawur Pembangunan Dalam Al-Qur’an: Kajian Tafsir Al-Mawdu‘Iy - Hanapi, Mohd Shukri (2012)

(untitled)
Pembangunan lazim (PL) dan pembangunan berteraskan Islam (PBI) merupakan dua perkara yang berbeza. PL terbina daripada tasawur lazim, manakala PBI pula terbina daripada tasawur Islam. Jika begitu, apakah PL sesuai diadaptasi dan diguna pakai untuk pembangunan di negara-negara umat Islam? Apakah ia boleh menyelesaikan masalah-masalah berkaitan Islam? Berdasarkan permasalahan inilah kajian ini cuba mengkaji tasawur PBI. Ia dilakukan berdasarkan al-Qur’an secara tafsir al-mawdu‘iy untuk mencapai tiga objektif kajian.