Pembangunan Alat Analisis Liputan Kod Dalam Pengujian Perisian - Isa, Mohd Annuar Mohd (2011)

(untitled)
Walaupun diingini, ujian perisian tuntas secara praktikal adalah tidak mungkin kerana kekangan sumber dan masa. Seringkali, analisis liputan dengan sokongan alat yang sesuai diterima pakai sebagai salah satu penunjuk kesempurnaan ujian (iaitu sama ada untuk meneruskan lebih lanjut atau tidak ataupun untuk menghentikan sepenuhnya pengujian). Selama bertahun-tahun, banyak alat-alat analisis liputan telah dibangunkan denga kejayaan yang berbeza-beza. Untuk memperbaiki dan meningkatkan kebolehgunaan sedia ada, kajian ini menganalisis alat-alat yang ada dalam usaha untuk mengenal pasti teknik yang sesuai dan metrik liputan untuk pelaksanaan serta ciri-ciri untuk dipertimbangkan.