Kecekapan Dalaman Program Akademik Diploma Kejuruteraan Elektrik Politeknik Indonesia - Purba, Miduk (2011)
Politeknik awam di Indonesia berhadapan dengan isu perkembangan ilmu, teknologi dan penggunaannya, dan keperluan masyarakat. Isu-isu ini yang dilabel sebagai kecekapan dalaman didapati telah bertindak mempengaruhi dan mencabar pembangunan politeknik di seluruh negeri di Indonesia, sama ada politeknik awam atau politeknik swasta. Sehubungan dengan itu, kajian ini bertujuan untuk meninjau kecekapan dalaman program akademik diploma kejuruteraan elektrik politeknik Indonesia, dari aspek: kurikulum, sistem peperiksaan, kemudahan pengajaran, dan pengajaran dan pembelajaran dari segi pelaksanaannya.