Penilaian Keberkesanan Organisasi Jiran Muda Dalam Kawasan Rukun Tetangga Di Taiping, Perak Darul Ridzuan - Harun, Meor Azam Meor (2010)

(untitled)
Penyelidikan ini bertujuan untuk menilai keberkesanan organisasi Jiran Muda dalam Kawasan Rukun Tetangga di Taiping, Perak Darul Ridzuan, walaupun pada hakikatnya organisasi itu dikategorikan tidak aktif. Oleh kerana keaktifan dan keberkesanan merupakan isu yang berbeza, adalah penting untuk menilai penerimaan generasi muda terhadap organisasi berkenaan. Penerimaan generasi muda terhadap organisasi itu merupakan petunjuk keberkesanannya. Pemboleh ubah yang digunakan dalam penyelidikan ini berasaskan skala pengetahuan, penerimaan dan sokongan masyarakat terhadap organisasi itu, berdasarkan persepsi responden.