Hikayat Keturunan Raja Negeri Deli: Kelahiran Sebuah Legenda Sejarah - Kembaren, Mardiah Mawar (2011)

(untitled)
Hikayat Keturunan Raja Negeri Deli adalah salah sebuah teks kesusasteraan Melayu tradisional berbentuk prosa naratif yang boleh digolongkan ke dalam genre sastera sejarah bagi Kesultanan Deli. Hampir keseluruhan ceritanya menonjolkan watak Gocah Pahlawan sebagai seorang panglima perang Aceh yang unggul menurunkan zuriat raja-raja Kesultanan Deli. Teks ini menjadi istimewa kerana memperlihatkan seorang pembesar kerajaan telah berjaya mengatasi kehebatan seorang raja. Walau bagaimanapun, penampilan unsur-unsur sejarah dalam teks ini adalah bercampur-baur dengan unsur-unsur legenda masyarakat sehingga membentuk sebuah karya legenda sejarah yang bersifat hybrid.