Analysis Of The Effect Of Roundness On Drum Brake Squeal Using The Finite Element Method - Yusuf, Zainal Nazri Mohd (2009)

(untitled)
Kebisingan brek adalah dikaitkan dengan ketidakstabilan dinamik bagi pasangan mod komponen-komponen individu sesuatu sistem brek. Ketika proses menekan brek dilakukan, taburan tekanan sentuhan di sepanjang antaramuka bahan geseran didapati tidak seragam. Di samping itu, kesan kebulatan gelendong brek menunjukkan hubungan yang kuat terhadap taburan tekanan tersebut. Kesan kebulatan gelendong brek terhadap keupayaan kebisingan dikaji dalam penyelidikan ini.