Radiation Exposure To Patients And Cardiologists In Interventional Cardiology Procedures - Ying , Chee Keat (2009)

(untitled)
Prosedur intervensi kardiologi diketahui memberi radiasi dos yang tinggi kepada pesakit dan kardiologis kerana memerlukan masa fluroskopi yang panjang. Tujuan Kajian ini adalah untuk menentukan radiasi dos yang diterima oleh pesakit dan kardiologis semasa menjalankan prosedur intervensi kardiologi, seperti koronari angiografi (CA), koronari angioplasti (PTCA) dan CA+PTCA.