Craniofacial And Dental Arches Characteristics In Transfusion Dependent Thalassaemia Patients - Fattah Toman, Heba Ahmed Abdel (2009)

(untitled)
Penyakit talasemia merupakan penyakit yang biasa di Asia Tenggara. Namun maklumat berkaitan dengan deformasi kraniofasial dan lengkungan gigi serta kerencatan dalam proses pematangan tulang, amatlah terhad. Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan prevalen kecacatan kraniofasial pesakit talasemia transfusi dependen (TDT) dan hubungan antara kecacatan ini dengan data klinikal. Kajian ini juga adalah untuk membandingkan ukuran sepalometrik, lengkungan gigi dan kematangan tulang vertebra servikal di kalangan pesakit talasemia transfusidependen dengan kumpulan biasa kawalan.