Factors Influencing Intention Of Malaysians To Shop Online - Metani, Ahmed M. I. (2009)

(untitled)
Kajian ini menyelidik aplikasi Model Penerimaan Teknologi (TAM) dalam konteks pembelian secara atas talian. Untuk tujuan tersebut, kajian ini menggunakan persepsi risiko dan antesedennya (konsep kendiri, kedudukan kewangan dan kecenderungan untuk mengambil risiko) bersama dengan kepercayaan (trust) berserta antesedennya (iaitu nilai dikongsi, komunikasi dan kelakuan “opportunistic”) sebagai pembolehubah tak bersandar yang mempengaruhi sikap dan keinginan untuk membeli produk dan perkhidmatan secara talian.