Biodegradable Polymeric Flocculants Based On Cassava Starch Grafted With Polydiallyldimethylammonium Chloride - Razali, Mohd Amin Ahmad (2016)
Kerja penyelidikan ini telah dilakukan untuk meneroka penyediaan dan mengoptima proses pencangkukan, kelakuan penggumpalan dan kriteria pengaggregatan emping oleh kanji ubi kayu tercangkuk polidiallyldimethilammonium klorida (polyDADMAC). Proses optimum ditentukan dengan kaedah gerak balas permukaan (response surface method, RSM) yang terdiri daripada tiga peringkat dan empat pemboleh ubah berbentuk komposit pusat. Keadaan optimum yang diperolehi adalah 1.96 (nisbah mol DADMAC kepada kanji), 40°C (suhu tindak balas ) 0.09 mol/L (kepekatan pemula) dan 4.99 jam (masa tindak balas). Hasil eksperimen sebenar adalah 21.98% pada keadaan yang optimum, yang mana hampir dengan nilai maksimum yang diramalkan iaitu 22.80%. Selepas itu, keupayaan degradasi sampel dicangkukan telah diselidik dengan menggunakan kaedah penanaman tanah. Didapati bahawa peratusan cangkukan yang lebih tinggi menunjukkan penurunan berat yang lebih tinggi berbanding dengan sampel-sampel cangkuk yang lain dan kanji asli. Keupayaan degradasi itu disahkan dengan menganalisa kumpulan berfungsi mereka, berat molekul dan morfologi sampel. Keberkesanan penggumpalan bagi sampel yang dicangkukkan telah diselidik di dalam kaolin terampai. Keberkesanaan adalah berdasarkan penyingkiran kekeruhan dan jumlah pepejal terampai (total suspended solid,TSS). Ia menunjukkan bahawa mekanisme bagi sampel dicangkukan adalah peneutralan caj dan perapatan di mana ianya berlaku serentak. Ia juga didapati bahawa penyingkiran bertambah baik dengan peningkatan peratusan cangkuk. Kelakuan penggumpalan dikaji lebih mendalam dengan memerhatikan pengagregatan, kerosakan dan pertumbuhan semula emping dengan menggunakan penganalisis penyebaran photometrik (photometric dispersion analyser, PDA). Pembesaran emping meningkat dengan peningkatan peratusan cangkuk kerana peningkatan keupayaan dan partikel-partikel telah dinyah-stabilkan. Ia juga mendedahkan peningkatan ricihan dan masa akan mengurangkan faktor kekuatan dan pemulihan bagi emping-emping.