Effect Of Tool Geometry And Nose Profile Micro-Deviation On Surface Roughness In Finish Turning - Sung , Aun Naa (2015)
Kekasaran permukaan bahan kerja dalam pelarikan penyudah ditentukan oleh kadar suapan serta profil tepi muncung mata alat pada tepi bersentuhan bagi mata alat dan bahan kerja. Geometri bagi profil tersebut dipengaruhi oleh geometri-geometri mata alat seperti jejari muncung mata alat, sudut sisi potong samping, sudut miring, sudut serpih dan sisihan profil muncung mata alat. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan geometri-geometri mata alat tersebut terhadap kekasaran permukaan bahan kerja dalam pelarikan penyudah. Model analisis baru Ra dan Rq dengan mengambil kira jejari muncung mata alat, sudut sisi potong samping dan kadar suapan dibangunkan. Kaedah simulasi bagi Rt, Ra dan Rq berasaskan profil muncung mata alat yang ideal (bentuk lengkok bulat) juga dibangunkan. Kaedah ini mengambil kira jejari muncung mata alat, sudut sisi potong samping, sudut miring, sudut serpih dan kadar suapan untuk mengkaji kesan gabungan sudut sisi potong samping, sudut miring dan sudut serpih terhadap kekasaran permukaan. Kaedah simulasi ini dilanjutkan dengan menggunakan muncung mata alat sebenar untuk mengambil kira sisihan profil muncung mata alat. Bagi mengambil kira kesan getaran gelatuk dan kehausan mata alat, isyarat getaran dan imej mata alat yang diperolehi daripada karbida haus turut dipertimbangkan dalam kaedah simulasi tersebut. Kaedah untuk memperolehi 95% selang ramalan kekasaran permukaan berasaskan data simulasi juga dibangunkan. Data yang diperolehi daripada model analisis yang dibangunkan agak menepati keputusan eksperimen jika berbanding dengan model-model analisis sedia ada yang hanya mengambil kira jejari muncung mata alat dan kadar suapan sahaja. Data Ra dan Rq yang diperoleh daripada kaedah simulasi berasaskan profil muncung mata alat yang ideal didapati menepati keputusan eksperimen berbanding dengan kedua-dua model analisis. Kesan sisihan profil muncung mata alat terhadap kekasaran permukaan adalah signifikan walaupun toleransi pada jejari muncung mata alat adalah dalam lingkungan 10% yang dibenarkan dalam piawaian ISO 3685. Sisihan profil muncung mata alat menyebabkan Rt, Ra dan Rq berbeza dengan nilai idealnya sebanyak 42%, 27% dan 29%. Berdasarkan selang ramalan kekasaran permukaan, 100% Rt, 96% Ra dan 96% Rq yang diperolehi daripada eksperimen adalah berada di dalam selang tersebut. Dengan menggunakan kaedah simulasi yang berasaskan profil mata alat sebenar, pengilang mata alat boleh mengawal kualiti mata alat.