Preparation And Characterization Of Porous Chitosan Membrane Soaked In Ammonium Acetate Electrolyte For Proton Batteries - Alias, Siti Salwa (2016)
Membran berliang mendapat banyak perhatian untuk aplikasi bateri kerana keupayaan untuk mengekalkan elektrolit dalam membran. Kesan nisbah berat kitosan:SiO2 dalam penyediaan membran kitosan berliang telah dikaji dalam kajian ini. Membran kitosan berliang disediakan melalui gabungan ultrasonik dan pengacuan larutan diikuti kaedah fasa balikan dengan nisbah berat SiO2 penyingkir porogen 0.4-4.0. Membran kitosan berliang dengan nisbah berat kitosan-SiO2 1:2.0 (PC5) menghasilkan saiz liang optimum 8.5 ± 0.4 μm dengan struktur amorfus, penyerapan air tertinggi 146.4 ± 7.3%, interaksi kimia, kestabilan haba dan sifat tegangan yang baik. Proses rendaman lanjutan membran dalam 5.0 M larutan elektrolit NH4CH3COO selama 48 jam (PC5-5A48H) menghasilkan kekonduksian tertinggi (4.5 ± 1.7) × 10-3, penyerapan elektrolit tertinggi 308.6 ± 15.4%, tenaga pengaktifan terendah 0.04 ± 0.002 eV, voltan pecahan optimum 1.8 V, interaksi kimia, morfologi, struktur amorfus, kestabilan haba dan sifat tegangan yang baik. Fabrikasi sel syiling bateri proton menggunakan PC5-5A48H menunjukkan voltan litar terbuka 1.5 V selama 7 hari, ketumpatan kuasa maksimum 6.7 mW cm-2 dan rintangan dalaman yang kecil 0.03 Ω. Kapasiti nyahcas tertentu yang diperolehi dari profil nyahcas meningkat (23.4, 41.0 44.6 and 47.7 mA h g-1) berkadar terus dengan arus nyahcas (0.1, 0.5, 1.0 and 5.0 mA). Voltan keluaran eksperimen dan simulasi dua sel syiling bateri proton yang digabungkan secara sesiri dengan diod pemancar cahaya warna hijau adalah antara 2.0-2.6 V.