Influence Of Behaviour Factor On Seismic Design And Performance Of Reinforced Concrete Moment Resisting Frame In Malaysia - Adiyanto, Mohd Irwan (2016)
Gempa bumi sederhana yang terjadi pada 5 Jun 2015 di Ranau, Sabah, dengan magnitude 5.9 telah menyebabkan kerosakan pada bangunan-bangunan. Dengan itu, adalah penting untuk mempertimbangkan rekabentuk seismik untuk bangunan-bangunan baru di wilayah tersebut. Dalam rekabentuk seismik, suatu konsep yang dinamakan sebagai faktor kelakuan yang berkait rapat dengan kemuluran telah dicadangkan. Baru-baru ini terdapat komen dan cadangan bahawa nilai faktor kelakuan sekarang patut diganti. Dengan itu, adalah penting untuk mengkaji kesan perubahan nilai faktor kelakuan dari dua perspektif iaitu reka bentuk dan prestasi. Selain itu, aturan histeresis mewakili kelakuan struktur apabila dikenakan beban kitaran sisi seperti gempa bumi. Kesesuaian sesuatu aturan histeresis untuk digunakan dalam program komputer bagi analisis sejarah masa tidak linear perlu diperiksa. Di wilayah seismik tinggi, kejadian gempa bumi berulang tidak boleh diabaikan dalam analisis struktur kerana ia mencetuskan kerosakan yang lebih besar ke atas sistem struktur. Dengan itu, pengaruh gempa bumi berulang di wilayah seismik medium di Malaysia juga perlu disiasat. Tesis ini membentangkan pengaruh faktor kelakuan ke atas rekabentuk seismik bagi bangunan kerangka penahan momen konkrit bertetulang di Malaysia. Rekabentuk seismik telah dijalankan untuk kemuluran kelas pertengahan dengan faktor kelakuan dari 2.3 hingga 5.5 merujuk kepada Eurocode 8. Ujian beban kitaran sisi juga telah dijalankan untuk mengkaji kelakuan struktur apabila dikenakan beban sisi. Ia juga penting untuk memeriksa kesesuaian Modified Takeda Degrading Stiffness sebagai aturan histeresis bagi analisis sejarah masa tidak linear. Akhir sekali, prestasi struktur bagi semua kerangka yang telah direkabentuk dinilai dengan analisis sejarah masa tidak linear dengan mempertimbangkan gempa-gempa tunggal dan berulang. Kajian ini menyumbang kepada penilaian terhadap nilai faktor kelakuan berdasarkan rekabentuk dan prestasi struktur. Selain itu, kajian ini juga memeriksa kesesuaian Modified Takeda Degrading Stiffness sebagai aturan histeresis. Sebagai kesimpulan, nilai faktor kelakuan sangat mempengaruhi rekabentuk seismik. Jumlah berat besi pengukuhan boleh dikurangkan sehingga 36.2% dengan menggunakan faktor kelakuan tinggi dalam rekabentuk. Daripada ujian beban kitaran sisi, boleh disimpulkan bahawa Modified Takeda Degrading Stiffness sesuai untuk digunakan sebagai aturan histeresis dalam analisis sejarah masa tidak linear. Nilai kekakuan nyahbeban, α adalah bersamaan 0.1 sementara nilai kekakuan pembebanan semula, β adalah bersamaan 0.4. Berdasarkan penilaian ke atas prestasi struktur, magnitud maksimum bagi anjakan antara tingkat disebabkan oleh gempa bumi berulang mencapai sehingga 30.1% hingga 40.6% lebih tinggi daripada gempa bumi tunggal. Dengan itu, faktor kelakuan dari 2.3 hingga 5.5 adalah diterima untuk digunakan bagi rekabentuk seismik bangunan kerangka penahan momen konkrit bertetulang baru di atas tanah jenis B di wilayah seismik pertengahan di Malaysia. Di atas tanah jenis D, faktor kelakuan dihadkan dari 2.3 hingga 4.54.