Taman Kinabalu Sebagai Asas Pelancongan Utama Sabah Dan Kesannya Kepada Masyarakat Setempat - Sinteh, Duini @ Vini (2010)
Pelancongan di Malaysia masih menjadi penyumbang pendapatan ketiga terbesar selepas industri perkilangan dan petroleum, walaupun diperingkat gobal ia sudahpun menjadi industri paling atas. Pelancongan adalah satu-satunya industri yang mampu memperkenalkan sesuatu tempat yang tersorok ke peringkat dunia dan mampu menghapuskan jurang kemiskinan di kalangan penduduk tempatan. Pada tahun 1993, peluang telah terbuka kepada masyarakat tempatan di Taman Kinabalu, Sabah iaitu menerusi usaha gigih kerajaan dalam kempen tahun melawat Malaysia.