Prediction Of Pm10 Concentrations Using Extreme Value Distributions (Evd) Classical And Bayesian Approaches - Ahmat, Hasfazilah (2016)
Keadaan zarahan tinggi (jerebu) secara umumnya dikaitkan dengan kehadiran PM10 atau PM2.5. Ia adalah penting untuk memaklumkan kepada umum terhadap tahap PM10 dan kepentingannya supaya langkah-langkah penyesuaian yang lebih berkesan dapat diambil bagi kalangan umum yang terjejas. Kajian ini dijalankan dengan objektif untuk membandingkan Taburan Nilai Melampau (EVD) menggunakan pendekatan konvensional dan Bayesian dan menggunakan taburan terbaik untuk peramalan kepekatan PM10 pada masa hadapan. Ketika ini, tiada pendekatan Bayesian di dalam kajian kepekatan PM10. Rekod daripada lapan stesen pengawasan di Semenanjung Malaysia telah dipilih untuk tempoh 1 Januari 2000 hingga 31 Disember 2012 selepas analisis awal untuk menilai kewujudan nilai melampau. Taburan dengan pengukuran ralat yang terkecil dan pengukuran kejituan tertinggi di lima stesen pemantauan  Bukit Rambai, Jerantut, Nilai, Pasir Gudang dan Shah Alam adalah taburan menggunakan kaedah Bayesian dengan kebolehjadian GEV dan taburan prior tanpa maklumat menggunakan taburan seragam. Walau bagaimanapun, bagi Klang dan Seberang Jaya taburan EVD GEV disimpulkan sebagai taburan yang terbaik dan EVD dua parameter Weibull adalah taburan terbaik untuk Perai. Pendekatan Bayesian adalah lebih unggul dari kaedah konvensional apabila menggunakan data maksimum harian dan boleh digunakan untuk menilai tahap kepekatan tinggi PM10 untuk penggubal dasar melaksanakan dasar-dasar yang lebih berkesan untuk mewujudkan persekitaran yang lebih bersih.