Preparation And Properties Of Poly (Vinyl Chloride) Epoxidized Natural Rubber Kenaf Core Powder Composites - Majid, Rohani Abdul (2016)
Peningkatan dalam penggunaan komposit polimer bergentian semulajadi telah menarik perhatian, sebagai alternatif persekitaran yang lebih hijau dan pada masa yang sama ia dapat mengurangkan kos pembuatan gentian sintetik. Pada sudut yang berbeza, penyelidikan dalam menghasilkan termoplastik bolehlentur dengan memperkenalkan bahan elastomer, memperlihatkan aliran yang memberangsangkan bagi mempertingkatkan ciri-ciri tertentu sesuatu polimer. Usaha telah dilakukan untuk menghasilkan komposit poli(vinil klorida) (PVC), getah asli terepoksida (ENR) dan serbuk teras kenaf (KCP). Dalam kajian ini, kesan-kesan pembebanan KCP, penserasi, pemvulkanan dinamik dan pengisi terawat kimia terhadap sifat-sifat regangan, morfologi, penyerapan air, pembengkakan, penuaan termo-oksidatif dan termal telah dikaji. Untuk permulaan, PVC/ENR/KCP dengan pembebanan KCP 0 sehingga 20 phr telah disediakan menggunakan pencampuran adunan lebur dan pengacuanan mampatan. Penambahan KCP ke dalam matriks PVC/ENR menunjukkan penurunan kekuatan regangan dan pemanjangan takat putus. Modulus Young pula menunjukkan aliran peningkatan disebabkan penambahan kekakuan oleh KCP di dalam matriks PVC/ENR. Pengurangan kekuatan regangan adalah disebabkan berkurangnya pelekatan antara muka, di antara pengisi dan matriks, yang menyebabkan berkurangnya pemindahan tegasan. Seterusnya, kesan-kesan maleik anhidrida (MA) sebagai penserasi, ke atas sifat-sifat komposit PVC/ENR/KCP telah dikaji. Dua jenis penserasi MA telah digunakan. Didapati, penserasi PE-g-MA dan PVC-g-MA meningkatkan kekuatan regangan dan pemanjangan takat putus. Komposit dengan penserasi PVC-g-MA menunjukkan kekuatan regangan lebih tinggi berbanding komposit dengan penserasi PE-g-MA. Sifat-sifat penuaan termooksidatif PVC/ENR/KCP dengan penserasi PVC-g-MA juga menunjukkan rintangan yang lebih tinggi disebabkan oleh peningkatan interaksi kimia berbanding penserasi PE-g-MA. Kemudian, penambahan sambung silang atau pemvulkanan dinamik menunjukkan sifat-sifat regangan yang lebih tinggi. Pemvulkanan dinamik menggunakan sistem separa efisien telah meningkatkan interaksi antara matrik, di mana pembentukan sambung silang sulfur telah berlaku. Ia juga menunjukkan peningkatan sifat-sifat penuaan termo-oksidatif dengan pemvulkanan dinamik. Seterusnya, perawatan kimia telah diperkenalkan. Perawatan kimia benzoil klorida terhadap komposit PVC/ENR/KCP meningkatkan kekuatan regangan, modulus Young dan pemanjangan takat putus komposit PVC/ENR/KCP. Komposit dengan perawatan kimia benzoil klorida juga telah meningkatkan sifat-sifat penyerapan air disebabkan oleh peningkatan interaksi antara muka. Namun, rintangan terhadap penuaan termo-oksidatif menunjukkan penurunan berbanding PVC/ENR/KCP tanpa perawatan kimia benzoil klorida seawal 3 hari pendedahan. Untuk perawatan kimia menggunakan sodium dodesil sulfat, sedikit peningkatan direkodkan bagi kekuatan regangan, dan peningkatan yang sangat tinggi untuk pemanjangan takat putus. Tidak seperti perawatan kimia benzoil klorida, modulus Young untuk komposit dengan perawatan kimia sodium dodesil sulfat menunjukkan nilai yang lebih rendah berbanding komposit tanpa perawatan kimia. Pemerhatian yang sama seperti komposit dengan perawatan kimia benzoil klorida telah direkodkan untuk sifat-sifat penuaan termo-oksidatif. Keputusan menunjukkan penurunan seawal 3 hari pendedahan.