Effect Of Shear Strength Parameters In Residual Soils On Slope Failures - Jamalludin, Damanhuri (2016)
Faktor utama yang menyebabkan cerun runtuh di tanah baki adalah pengurangan kekuatan ricih akibat tanah menjadi tepu semasa musim hujan. Banyak cerun yang direkabentuk gagal dalam beberapa tempoh selepas ianya dibina. Oleh kerana kekuatan ricih sentiasa berubah-ubah, adalah perlu untuk kajian dibuat ke atas perubahan tersebut dan menentukan nilai batasan bawah untuk kegunaan merekabentuk cerun. Sampel tanah terganggu diambil dari cerun runtuh di Pulau Pinang dan Baling. Sejumlah 227 pasangan kejeliketan dan sudut geseran ricih berkesan diperolehi dari tanah cerun runtuh dan ianya diuji menggunakan ujian kotak ricih terkukuh salir dalam keadaan tanah terendam. Kedua-dua data kejeliketan dan sudut geseran berkesan diasingkan dan dibahagikan secara rawak kepada 2 kumpulan iaitu data model latihan 70%, dan data cerapan validasi 30%, menggunakan perisian Matlab. Dengan menggunakan ujian petunjuk prestasi ke atas 2 kumpulan data tersebut secara taburan jenis Normal, Weibull, Gamma dan Beta, didapati taburan Normal ialah taburan yang terbaik. Menggunakan nilai purata dan sisih piawai dari data model latihan, data ramalan validasi diwujudkan melalui perisian Matlab. Untuk tujuan validasi, dengan menggunakan ujian petunjuk prestasi, data cerapan validasi dibandingkan dengan data ramalan validasi. Di antara objektif utama penyelidikan ini adalah untuk menentukan nilai batasan bawah kekuatan ricih tanah yang diambil dari cerun runtuh. Dari taburan jenis Normal, nilai batasan bawah untuk c‟ = 0.86 kN/m2 dan ø‟=16.21o, nilai purata c‟ = 14.54 kN/m2 dan ø‟ = 31.31o manakala nilai batasan atas untuk c‟ = 44.88 kN/m2 dan ø‟ = 49.46o ditemui. Berdasarkan kepada statistik untuk taburan jenis Normal, adalah didapati bahawa hampir 95 % dari data berada diantara nilai batasan bawah dan nilai batasan atas dengan nilai purata berada ditengah-tengah taburan tersebut. Menggunakan perisian SLOPE / W berdasarkan keratan lintang cerun yang tidak gagal dan menggunakan nilai batasan bawah yang ditemui, adalah didapati nilai faktor keselamatan cerun adalah kurang dari 1. Ini mengesahkan bahawa nilai batasan bawah yang ditemui adalah betul. Nilai faktor keselamatan cerun adalah melebihi dari 1 apabila nilai purata dan nilai batasan atas digunakan