Effect Of Hydrogen Peroxide And Lead Nitrate In The Cyanidation Leaching Of Gold Ore Sample - Ong , Pek Ling (2016)
Bijih Au yang digunakan diperolehi daripada lombong bijih Au di Malaysia. Dalam proses pelarutlesapan sianida, keboleh-ekstrakan Au bergantung kepada sifat semulajadi bijih. Maka dengan itu, pencirian bijih melalui kajian mineralogi merupakan peringkat yang penting sebelum pengekstrakan Au. Kehadiran Fe, As, dan S telah dikesan dan taburan halus partikel Au dengan butiran bersaiz 10.0 μm didapati terperangkap dalam fasa aluminosilikat. Au yang hadir (Au pukal yang larut - boleh ekstrak) dalam bijih bebas kisar dan refraktori telah ditentukan melalui kaedah pensianidaan diikuti dengan cerakin api. Sebanyak 1.9368 g/t Au terekstrak. Bijih Au ini tidak mudah diekstrakkan dengan kaedah pensianidaan lazim disebabkan oleh kesan perencatan yang disebabkan oleh mineral sulfida. Oleh itu, H2O2 digunakan sebagai sumber O2 dan Pb(NO3)2 telah ditambah untuk menstabilkan Cu dan Fe daripada menjadikan permukaan Au itu pasif terhadap sianida. Ujian awal pensianidaan dijalankan pada pH 11 dengan 33.3 % pepejal sebelum kajian pengoptimaan menggunakan kaedah respon permukaan-rekabentuk komposit berpusat. Rangkuman jarak keadaan optimum adalah pada 467.3 ppm NaCN, 94.96 ppm Pb(NO3)2 dan 0.01M H2O2, dengan 1.7231 g/t (88.97%) Au terekstrak selepas menggunakan kaedah kenaikan mendadak. Pensianidaan lazim cuma boleh mengekstrak 62.02% Au, dimana ini menunjukkan Pb(NO3)2 and H2O2 membantu dalam pelarutan Au sianida. Dari kaedah perbezaan Van’t Hoff, tertib tindakbalas adalah tertib kedua dengan pemalar kadar 0.501/jam. Kompleks auro yang terbentuk daripada tindakbalas pensianidaan adalah bergantung kepada kepekatan sianida dan O2 terlarut dari H2O2.