Performance Of High Strength Binary And Ternary Blended Cement Paste And Concrete Containing Palm Oil Fuel Ash And Metakaolin In Aggressive Environment - Ismail, Mohd Hanif (2016)
Objektif utama penyiasatan adalah untuk mengkaji pengaruh abu sisa kelapa sawit terawat (POFA) dan metakaolin terhadap sifat-sifat kejuruteraan dan pengangkutan konkrit berkekuatan tinggi campuran binari dan ternari. Turut diambil berat dalam penyiasatan ini adalah prestasi adunan simen campuran binari dan ternari yang direndam sepenuhnya di dalam larutan klorida, sulfat, asid sulfurik dan asid asetik. POFA dirawat menggunakan rawatan haba dan dikisar kepada saiz partikal median lebih kurang 9 μm dan kaolin dirawat menjadi metakaolin menggunakan rawatan haba dan dikisar kepada saiz partikal median lebih kurang 8 μm. Gabungan POFA dan MK yang terawat digunakan untuk menggantikan simen dengan tahap penggantian simen 20 dan 40 % mengikut jisim simen dalam menghasilkan adunan simen dan konkrit berkekuatan tinggi campuran binary dan ternari. Prestasi yang baik ditunjukkan oleh adunan simen campuran binari dan ternari yang direndam sepenuhnya di dalam larutan klorida, sulfat, asid sulfurik dan asid asetik untuk jangka masa panjang (152 hari) dengan kekuatan yang lebih baik. Disamping itu adunan simen campuran ternari memiliki kandungan kalsium hidroksida dan ettringite yang rendah, dan kandungan kalsium silika hidrat yang tinggi memberikan adunan simen campuran ternari dan konkrit campuran ternari lebih tahan lasak di dalam persekitaran yang agresif. Keputusan kajian menunjukkan konkrit campuran ternari mempunyai kebolehkerjaan yang rendah berbanding OPC konkrit dan konkrit campuran binari. Penggunaan gabungan POFA dan MK mengurangkan kekuatan awal konkrit campuran binari dan ternari pada umur 7 hari, tetapi meningkatkan kekuatan konkrit campuran binari dan ternari pada umur 28, 60, 90 dan 180 hari melebihi 70 MPa. Selain itu, sifat-sifat pengangkutan konkrit campuran binari dan ternari dinilai melalui ujian keliangan, penyerapan air, kebolehtelapan klorida pesat, penghijrahan klorida pesat dan kebolehtelapan gas. Konkrit P40 mempunyai sifat-sifat pengangkutan yang lebih baik dan memperbaiki sifat-sifat pengangkutan konkrit biasa and konkrit campuran binari dan ternari untuk jangka masa pendek (28 hari) dan jangka masa panjang (180 hari). Prestasi terbaik untuk konkrit yang terdedah pada kitaran kering-basah untuk jangka masa panjang telah ditunjukkan oleh konkrit campuran ternari dengan kekuatan yang lebih baik dan penusukan klorida ke dalam konkrit yang lebih rendah.