Development Of Drought Risk Map Of Zayandehrud Dam Catchment Using Water Resource Approach Process - Shahgharyeh, Yousef Moradi (2016)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk menambahbaik metodologi untuk menilai tren kemarau dan memahami kaedah yang sesuai, bergantung kepada keadaan sebenar kawasan tadahan untuk mengurangkan impak kemarau. Sebanyak 15 stesen meterologi dan 9 tolok aliran air di sekitar Tadahan Empangan Zayandehrud (ZDC), di tengah Iran telah pilih untuk dianalisa. Rangka kerja yang dipilih untuk kajian ini ialah model Proses Pendekatan Sumber Air (WRAP), satu teknik hybrid, data geologi dan morfometri di gunakan untuk lebih memahami impak dan tren kekurangan air. Penilaian index kemarau meteorologi sedia ada, iaitu Indeks Hujan Piawai (SPI), Indeks Skor Z (ZSI) dan Desil telah gunakan untuk menilai kesesuaian penentuan keadaan kemarau. Penggunaan Indeks Hujan Piawai (SPI) didapati sesuai untuk menilai kemarau meteorologi di Iran. SPI juga sesuai untuk mengenalpasti titik permulaan dan tamat sejarah kemarau. Untuk menganalisa aliran, Indeks Aliran Piawai di gunakan. Beberapa plot serak dan rajah lengkung SPI dan SSFI nenunjukkan keputusan yang berkait rapat. Penilaian hujan, ujian, Mann–Kendall (MK), cerun Sene dan ujian LOWESS digunakan untuk menganggar signifikan tren temporal kedua-dua hujan dan aliran. Satu proses parametrik separa dan parametrik berkaitan dengan kaedah anggaran bergerak berintegrasi autoregresi pecahan dan ujian penskalaan MK digunakan untuk menilai signifikan tren temporal. Keputusan kajin untuk majoriti aliran siri masa berbanding hujan dalam masa kemarau menunjukkan tren selari, menunjukkan majoriti air larian pada masa susulan yang pendek dan kurang aliran penyusupan ke hilir. Kebanyakan stesen hujan dan tolok aliran menunjukkan tren meningkat. Perubahan yang tinggi berlaku di sebelah barat kawasan kajian. Di utara dan timur laut didepati tren peningkatan yang be kurangan, oleh kerana kesan penyejatan empangan. Masalah besar di kawasan pergunungan ialah kekurangan akuifer yang sesuai, oleh itu struktur geologi dan system stratigrafi memainkan peranan untuk sumber air. Di bahagian tengah dan timur-laut ZDC terdapat akuifer yang mencukupi tetapi hujan yang rendah dan tekanan tinggi pada air bumi menghasilkan ambeles dan degradasi tanah. Peta kerentanan dan risiko telah dihasilkan dengan mengintegrasi peta asas dengan data peta kemarau dan iklim, peta geologi, data morfometrik dan peta hakisan.