Penjerapan Kuprum(II) Dan Plumbum(II) Oleh Lignin Tandan Kosong Kelapa Sawit - Salleh, Norliyana Mohd (2010)
Kajian ini membincangkan tentang potensi lignin tandan kosong kelapa sawit (TKKS) dan lignin TKKS terubahsuai (lignin TKKS-T) sebagai penjerap ion Cu(II) dan Pb(II) dalam larutan akueus. Lignin TKKS diperoleh melalui proses pengekstrakan likuor hitam TKKS menggunakan asid sulfurik berkepekatan 20 % v/v. Lignin TKKS-T pula dihasilkan melalui tindak balas antara lignin TKKS dengan NaOH yang berkepekatan 1 M. Pencirian lignin TKKS dan lignin TKKS-T dilakukan dengan menggunakan FT-IR, analisis luas permukaan dan saiz liang, SEM-EDX, CHNS/O, pHZPC dan pHbuburan. Keputusan analisis yang telah dijalankan mengesahkan bahawa lignin TKKS-T berjaya dihasilkan. Potensi lignin TKKS dan lignin TKKS-T sebagai penjerap ion Cu(II) dan Pb(II) kemudiannya dikaji menggunakan parameter seperti pH larutan Cu(II) dan Pb(II), jisim lignin TKKS dan lignin TKKS-T kadar pengacauan, masa penjerapan pada tiga kepekatan berbeza (5, 10 dan 20 mgL-1) dan kepekatan awal larutan Cu(II) dan Pb(II) pada tiga suhu berbeza (27, 37 dan 47 °C). pH merupakan parameter paling dominan yang mempengaruhi kadar penjerapan ion Cu(II) dan Pb(II) terhadap lignin TKKS dan lignin TKKS-T. Data penjerapan ion Cu(II) dan Pb(II) ke atas lignin TKKS dan lignin TKKS-T mematuhi model kinetik pseudo-tertib kedua dengan baik. Berdasarkan persamaan Langmuir, lignin TKKS-T memberikan nilai muatan penjerapan maksimum yang tinggi bagi kedua-dua ion logam tersebut. Isoterma penjerapan ion Cu(II) dan Pb(II) ke atas lignin TKKS dan lignin TKKS-T masing-masing dapat diterangkan berdasarkan teori model isoterma Freundlich dan Langmuir.