Effects Of Stepped Chute In Siphon Spillway Outlet On The Performance Of Spillway - Ghafourian, Amin (2015)
Limpahan sifon adalah sejenis alur limpah saluran tertutup yang dibina di dalam empangan kecil dan rangkaian pengairan untuk menyalurkan limpahan dengan cepat dari takungan. Aliran keluar dari limpahan sifon memasuki kolam-kolam empang di hilirnya supaya tenaga dapat diserakkan. Kolam empang yang bertempat di hilir alur limpah akan menenggelamkan salur keluar sifon lalu memberikan kesan yang negatif terhadap operasi sifon. Kajian ini bertumpu pada kesan penenggelaman ini terhadap operasi sifon dan cara menambahkan serakan tenaga dengan menggantikan kolam empang dengan pelongsor bertangga. Pelongsor bertangga adalah sejenis binaan penyerak tenaga yang bercirikan rintangan aliran dan penyerakan tenaga yang nyata dengan penggunaan tangga. Dalam kajian ini, beberapa susunan pelongsor bertangga yang sederhana cerun digunakan pada salur keluar limpahan sifon. Aliran air diukur bagi setiap susunan dan hasilnya dibentangkan dalam bentuk aturan aliran, ketinggian permukaan air, halaju huluan dan salur keluar, serakan tenaga, dan rintangan aliran. Simulasi berangka, termasuklah pembinaan model ciri-ciri aliran di dalam, di hulu dan di hilir alur limpah, aturan aliran pada pelongsor bertangga, dan ketinggian permukaan air di hilir pelongsor bertangga, dilakukan untuk menentukan kecerunan, lebar pelongsor, dan bilangan tangga yang optimum. Berdasarkan hasil ujian eksperimen dan model berangka ini, pelongsor bertangga yang berkecerunan 14°, mempunyai 4 anak tangga, dan berukuran 0.14 m lebar didapati mencapai kadar penyerakan tenaga yang tertinggi, iaitu sehingga 92%, tanpa kesan yang negatif terhadap operasi limpahan sifon. Berdasarkan ujian pengesahan pada model-model berangka, model golakan k-ε didapati lebih memuaskan berbanding dengan model RNG apabila mensimulasikan operasi sifon.