Treatment Of Partially Stabilized Andfill Leachate Using Composite Coagulant Derived From Prehydrolyzed Iron And Tapioca Starch - Zin, Nur Shaylinda Mohd (2015)
Olahan larut lesapan sebelum pelepasan adalah penting bagi kesejahteraan alam sekitar. Terdapat pelbagai kaedah olahan dan pemilihan yang sesuai adalah bergantung kepada ciri-ciri larut lesapan tersebut. Antara kaedah yang selalu digunakan dan mudah adalah proses penggumpalan. Aplikasi penggumpalan-pengelompokan dalam pengurangan bahan pencemar daripada larut lesapan telah terbukti keberkesannanya. Walaubagaimana pun penggunaan bahan penggumpal kimia secara tidak langsung memberi kesan kepada kesihatan kehidupan organisma. Dalam mengurangkan kesan tersebut, penggantian bahan penggumpal kimia dengan bahan semulajadi (tepung ubi kayu (TF)) boleh diadaptasikan. Gabungan bahan penggumpal kimia dan semulajadi sebagai penggumpal komposit boleh memudahkan proses kerja dan menawarkan pelbagai kelebihan. Berbanding penggunaan besi klorida (IC), prahidrolisis besi (PHI) telah dipilih kerana ianya menawarkan lebih banyak kelebihan berbanding penggunaan besi klorida sahaja. Matlamat kajian ini adalah untuk menyiasat kebolehan bahan penggumpal komposit yang diperbuat daripada gabungan prahidrolisis besi dan tepung ubi kayu (PHITF) terhadap larut lesapan separa stabil melalui proses penggumpalan-pengelompokan. Kebolehannya dalam menyingkirkan pepejal terampai (SS), warna, Keperluan Oksigen Kimia (COD) dan ammonia dikaji. Larut lesapan separa stabil dari tapak pelupusan Matang (MLS) dan tapak pelupusan Kuala Sembeling (KSLS) telah digunakan dalam kajian ini. PHITF, PHI, PHI+TF, TF dan IC telah diuji secara berasingan bagi perbandingan kebolehannnya. Proses optimum adalah berdasarkan cara konvensional dan menerusi Kaedah Sambutan Permukaan (RSM). Melalui ujian jar, basicity terbaik adalah bagi PHI adalah 0.1 dan nisbah berat ke berat (w/w) PHITF yang terbaik adalah 0.7. Pada keadaan optimum (dos: 0.2 g/L Fe dan pH=4.71) PHITF, penyingkiran adalah 94.7%, 91.3%, 48.7% dan 6.6% bagi SS, warna, COD dan ammonia. Masing-masing pengoptimuman secara RSM, menunjukkan kebolehan PHITF adalah selari dengan PHI, PHI+TF (dua penggumpal) dan IC (besi klorida) terutama bagi penyingkiran SS, warna dan COD. PHITF mengurangkan 64% pengunaan dos daripada dos IC. Pembentukkan flok dan enap cemar adalah melalui perhubungan partikel dan penuteralan cas. Oleh itu, menghasilkan flok dan enap cemar yang lebih baik berbanding penggunaan PHI, PHI+TF dan IC. Applikasi PHITF keatas larut lesapan dari tapak pelupusan (KSLS) yang berbeza menghasilkan 96%, 91%, 69% dan 4% penyingkiran bagi SS, warna, COD dan ammonia. Ini menunjukkan PHITF boleh diaplikasikan untuk olahan larut resapan dari tapak pelupusan yang berbeza. Berdasarkan kajian, bolehlah disimpulkan bahawa PHITF boleh menjadi bahan penggumpal yang berpotensi dalam olahan larut lesapan separa stabil