Diplazium Esculentum Leaf As A Natural Coagulant Aid In Landfill Leachate Treatment - Zainol, Noor Ainee (2015)
Olahan secara penggumpalan-pengelompokan telah dikenalpasti sebagai salah satu kaedah alternatif yang diaplikasikan dalam perawatan larut lesapan. Namun demikian, bahan pengumpal yang digunakan dalam proses ini kebanyakan terdiri daripada bahan pengumpal kimia dan berupaya memberikan impak buruk kepada kualiti alam sekeliling. Oleh itu, penghasilan bahan pengumpal yang mesra alam adalah perlu agar pembangunan mapan dapat tercapai. Penggunaan daun pucuk paku sebagai bahan pengumpal masih belum dibincangkan dalam literatur. Dalam kajian ini, kebolehupayaan ekstrak daun pucuk paku iaitu D. esculentum aqueous (DEaqs) dan D. esculentum powder (DEpowd) untuk bertindak sebagai bahan pengumpal dan bantu pengumpal dengan polyaluminum chloride (PACI) dinilai dengan menggunakan larut lesapan stabil dari Tapak Pelupusan Kuala Sepetang (KSLS) dan Tapak Pelupusan Kulim Kedah (KLS) melalui Ujian Balang. Di samping itu, kajian ini juga menguji sifat-sifat kimia ekstraknya seperti titik isoelektrik, berat molekul, spektra dari Fourier Transform Infrared dan analisis unsur. Dikenali sebagai polimer bermolekul tinggi, Deaqs (221 kDa) dan Depowd (275 kDa) bertindak sebagai pengumpal anionik dan mampu untuk menggalakkan proses pengumpalan larut lesapan yang tepu dengan zarah negatif. Kumpulan berfungsi yang mendorong proses penggumpalan-pengelompokan oleh DEaqs dan DEpowd adalah karboksil, hidroksil dan amina, di mana kesemua kumpulan berfungsi ini mengandungi ikatan hidrogen dalam molekul. Analisis Ujian Balang menjurus kepada aktiviti penggumpalan dan kecekapan penyingkiran pepejal terampai (SS), kekeruhan, warna, keperluan oksigen kimia (COD), dan ammonia-N. Selain itu, keadaan operasi semasa proses penggumpalan-pengelompokan, kekuatan flok dan peratus enapcemar turut dikaji. Keputusan menunjukkan bahawa 200 mg/L DEaqs pada pH 12 dalam sampel KLS menunjukkan kecekapan penyingkiran yang lebih tinggi dengan penyingkiran masing-masing, 94%, 92% dan 43% untuk SS, kekeruhan dan ammonia-N berbanding PACI. Disamping itu, pada kepekatan 1000 mg/L dan pH 10, Deaqs menghasilkan penyingkiran yang tertinggi untuk ammonia-N (69%) berbanding PACI (38%) dalam sampel KSLS. Sejumlah 50% isipadu PACI dapat dikurangkan dari dos optimum asal PACI apabila dos gabungan Deaqs dan Depowd yang digunakan adalah kurang dari 1000 mg/L telah menunjukkan kesan ketara terhadap kadar penyingkiran bagi semua parameter diukur dalam sampel KSLS. Sementara itu, flok yang dibentuk oleh 1000 mg/L PACI dan 500 mg/L DEaqs menunjukkan keupayaan yang lebih baik untuk menahan daya ricihan dengan faktor kekuatan yang lebih tinggi, 121 berbanding PACI sahaja, 86. Oleh itu, ekstrak dari daun pucuk paku sebagai bahan pengumpal dan bantu pengumpal boleh dicadangkan sebagai alternatif dalam olahan larut lesapan melalui kaedah penggumpalan-pengelompokan.