Algoritma-Algoritma Pembetulan Warna Baharu Untuk Imej Digital Berwarna - Noordin, Mohd Naim Mohd Jain (2016)
Algoritma pembetulan warna imej digital penting untuk mengurangkan kesan warna sumber pencahayaan yang tidak sekata dalam sesuatu imej digital berwarna. Algoritma pembetulan warna terbahagi kepada dua proses iaitu proses penganggaran warna sumber pencahayaan sekeliling dan proses pembetulan. Walaupun terdapat pelbagai algoritma pembetulan warna yang diperkenalkan, namun imej keluaran yang dihasilkan masih mempunyai kesan fenomena penepuan dan terlebih pembetulan. Bagi mengatasi kekurangan algoritma konvensional ini, tiga algoritma pembetulan warna baharu diperkenalkan iaitu algoritma Pembetulan Warna Anjakan Taburan Piksel (PWATP), Pembetulan Warna Penyekatan Penepuan (PWPP), dan Pembetulan Warna Melalui Penyesuaian Imej (PWPI). Algoritma yang diperkenalkan mengaplikasikan pembetulan warna berdasarkan kepada proses penganjakan piksel pada satah 2D dua saluran warna. Daripada keputusan analisa kualitatif yang dijalankan, didapati algoritma PWATP berjaya menghasilkan imej keluaran terbaik bagi imej dalaman. Warna kulit manusia yang dihasilkan kelihatan lebih semula jadi dan menarik. Algoritma PWPP yang mengaplikasikan algoritma penyekatan penepuan didapati sesuai digunakan bagi memperbetulkan imej yang mempunyai kawasan terlebih pendedahan. Algoritma PWPI pula didapati paling sesuai digunakan bagi imej bawah laut dengan kesan fenomena terlebih pembetulan yang minimum berbanding algoritma pembetulan warna yang lain. Hasil keputusan analisa kuantitatif menunjukkan ketiga-tiga algoritma pembetulan warna yang dihasilkan bukan sahaja dapat memperbetulkan warna imej yang digunakan, malah mengekalkan kecerahan imej dan meningkatkan maklumat yang terkandung pada imej, meningkatkan indeks semula jadi, dan meningkatkan beza jelas imej. Satu analisa kuantitatif baharu yang dinamakan Analisa Penentuan Penepuan Imej (APPI) juga diperkenalkan di dalam penyelidikan ini. Analisa APPI berjaya mengesan piksel-piksel yang mengalami fenomena penepuan dan terlebih pembetulan dengan lebih tepat dan adil. Keputusan yang diperolehi juga dapat dihubungkaitkan dan selari dengan analisa yang dijalankan secara kualitatif.