Wacana Akhbar Waspada Dan Analisa Dalam Kempen Parti Politik Golkar Dan Pdi(P) Pada Pilihan Raya Tahun 1997 Dan Tahun 1999 Di Indonesia - Purba, Amir (2010)

(untitled)
Kajian ini menelusuri wacana Waspada dan Analisa dalam memberitakan kempen Golongan Karya (Golkar) dan Parti Demokratik Indonesia (PDI)(P) dalam pilihan raya tahun 1997 dan pilihan raya tahun 1999. Pilihan raya tahun 1997 diselenggarakan pada akhir berkuasanya Orde Baru, yang menganut sistem politik otoritarian. Dalam pilihan raya ini, Golkar mengalahkan PDI. Pilihan raya tahun 1999 diselenggarakan pada awal berkuasanya rejim Reformasi, yang menganut sistem politik demokrasi. Pada pilihan raya ini, PDIP mengalahkan Golkar. Perbezaan sistem politik yang diamalkan oleh kedua-dua rejim, berpengaruh terhadap wacana Waspada dan Analisa dalam memberitakan kempen Golkar dan PDI(P). Permasalahan kajian ini adalah untuk meneliti, “Bagaimanakah akhbar Waspada dan Analisa mewacanakan kempen parti politik Golkar dan PDI pada pilihan raya tahun 1997 dan kempen parti politik Golkar dan PDIP pada pilihan raya tahun 1999? Tujuan kajian ini, adalah pertama, mengetahui wacana Waspada dan Analisa pada pemberitaan kempen parti politik Golkar dan PDI(P) pada kempen pilihan raya tahun 1997 dan pilihan raya 1999. Kedua, mengetahui perubahan wacana Waspada dan Analisa pada pemberitaan kempen parti politik Golkar, dan PDI(P) pada pilihan raya tahun 1997 dengan kempen pilihan raya tahun 1999. Kajian menggunakan kaedah N. Fairclough dengan tiga dimensi analisisnya; iaitu, Kajian Teks (text), Praktik wacana (discourse pratice), dan Praktik sosiobudaya (sociocultural practice). Pertama, setiap teks secara bersamaan memiliki tiga fungsi, iaitu, representasi, relasi, dan identiti. Kedua, praktik wacana meliputi cara para pekerja media memproduksi teks. Ketiga, praktik sosiobudaya menganalisis tiga perkara iaitu, ekonomi, politik, dan budaya. Hasil kajian ini membuktikan bahawa (1). Dalam pilihan raya 1997 Waspada berpihak kepada Golkar. Hal ini berlaku disebabkan kuatnya penguasaan Golkar. Dalam hal PDI pula, Waspada lebih menumpukan perhatian terhadap konflik yang terjadi antara Soerjadi dengan Megawati kerana Waspada lebih berpihak kepada Megawati. (2). Dalam pilihan raya 1999 Waspada berpihak kepada PDIP. Hal ini berlaku kerana, di samping adanya persamaan ideologi, terdapat hubungan yang erat antara pendirian Waspada dengan pendirian PDI(P). Waspada juga memberikan kritikan yang pedas terhadap Golkar. (3). Selain itu berlaku perubahan wacana Waspada, iaitu daripada berpihak kepada Golkar dalam pilihan raya 1997, bertukar pihak kepada PDIP pada pilihan raya 1999. (4). Pada pilihan raya 1997 Analisa telah berpihak kepada Golkar. Hal ini berlaku kerana wujudnya kekuasaan Golkar yang kuat. Dalam hal parti PDI, Analisa lebih banyak memberikan tumpuan terhadap konflik yang terjadi antara Soerjadi dengan Megawati. Analisa lebih berpihak kepada Megawati. (5). Pada pilihan raya 1999 pula Analisa berpihak kepada PDIP. Hal ini berlaku kerana sokongan umum terhadap PDIP terlalu kuat. Analisa mengkritik Golkar dengan menggunakan kepentingan umum sebagai landasan untuk menyatakan kebenarannya. (6). Akhirnya wujud perubahan wacana Analisa, iaitu daripada berpihak kepada Golkar pada pilihan raya 1997, menjadi berpihak kepada PDIP pada pilihan raya 1999.