Pengklonan Dan Pengekspresan Gen 24.1 Kda Yang Spesifik Dan Antigenik Bagi Campylobacter Jejuni - Musa, Azni Amir (2008)
Campylobacter jejuni adalah spesis enteropatogen yang paling utama di dalam keluarga Campylobacter dan merupakan salah satu agen penting yang menyebabkan cirit birit pada manusia di seluruh dunia. Walaupun jangkitan bakteria ini boleh dipulihkan tanpa rawatan, ia sering kali dikaitkan dengan komplikasi yang lebih rumit seperti sindrom Guillain-Barre. Akibat daripada masalah teknikal yang wujud bagi kaedah konvensional yang sedia ada termasuk kekurangan sensitiviti, mahal, melibatkan proses kerja yang cerewet, memakan masa yang panjang dan jumlah pemencilan yang amat rendah; satu ujian yang pantas, spesifik dan mudah amat diperlukan.