Pemikiran Politik Dan Pembinaan Negara Bangsa Dalam Novel Terpilih Shahnon Ahmad Dan Putu Wijaya : Satu Kajian Bandingan - Ali, Azhar Mohd (2009)
Kajian ini meneliti dua belas novel terpilih karya Shahnon Ahmad dan Putu Wijaya. Novel-novel terpilih daripada Shahnon Ahmad ialah Menteri, Tunggul-Tunggul Gerigis, Patriarch, Sutan Baginda, Shit dan Muntah. Manakala novel-novel daripada Putu Wijaya ialah Bila Malam Bertambah Malam, Pabrik, Nyali, Perang, Kroco dan Byarpet. Dengan menggunakan pendekatan tematik dalam kesusasteraan bandingan, kajian ini meneliti pemikiran politik dan pembinaan negara bangsa di dalam novel-novel berkenaan.